ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

post-feature-image

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 - Το πρωί γύρω
στις 07:50 χάνεται από τα ραντάρ ελικόπτερο τύπου Χιούι με πέντε επιβάτες.

Αμέσως σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λίγες ώρες αργότερα εντοπίζονται τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και οι διασώστες ξεκινούν προσπάθειες για ανεύρεση επιζώντων. Οι εξελίξεις τραγικές. Εντοπίζονται νεκροί τέσσερις αξιωματικοί. 
Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας που ήταν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου έφυγαν από τη ζωή εν ώρα καθήκοντος, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους και τους συναδέλφους τους. Οι τέσσερις άντρες χάθηκαν για πάντα με το στρατιωτικό ελικόπτερο που λάτρευαν, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια των ανθρώπων που τους αγάπησαν.
Ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, o συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου,o υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής, η ιπτάμενη μηχανικός, αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα (από αριστερά προς δεξιά)
Ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας που ήταν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου

Σαν από θαύμα, οι διασώστες εντόπισαν ζωντανή την ιπτάμενη μηχανικό, αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα, η οποία μεταφέρθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και αναμένεται με την κατάθεσή της, να φωτίσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες, σημειώθηκε η τραγωδία αυτή.

Η είδηση συγκλονίζει το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ. Μόλις τρεις μέρες μετά το Πάσχα οι Ένοπλες Δυνάμεις βυθίζονται στο πένθος, καθώς χάνουν τέσσερα «παιδιά» τους. Και οι τέσσερις αξιωματικοί ήταν έμπειροι, ικανοί, λάτρευαν τη δουλειά τους και την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Οι απώλειες αβάσταχτες και για τις οικογένειες των θυμάτων που αρνούνται να πιστέψουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι ΔΕΝ ζουν πια.  

ΧΤΥΠΟΥΣΑΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΗΚΩΝΕ 

Από το πρωί της Τετάρτης, όταν έσκασε η είδηση, πως ένα ελικόπτερο τύπου Χιούι χάθηκε από τα ραντάρ, συγγενείς και συνάδελφοι των θυμάτων έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να επικοινωνήσουν μαζί τους. Τηλεφωνούσαν ακόμη και στα κινητά των αξιωματικών που ήταν μέσα στο μοιραίο ελικόπτερο.

ΜΑΤΑΙΑ ….  Ο Ιωάννης, ο Θωμάς, ο Δημοσθένης και ο Κωνσταντίνος τους, δεν θα τους χαμογελάσουν ξανά…. Δεν θα τους δείξουν τα παράσημα τους, δεν θα τους αγκαλιάσουν, δεν θα τους ξαναπούν ιστορίες για τον στρατό και τα ελικόπτερα … Μόνη παρηγοριά για τους συγγενείς οι αναμνήσεις, τα βίντεο, οι φωτογραφίες και το γεγονός ότι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος και έτσι γράφονται στην ελληνική ιστορία ως ΗΡΩΕΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικοί ψυχολόγοι έχουν αναλάβει τη στήριξη των συγγενών των τεσσάρων θυμάτων της τραγωδίας, ενώ στην Θεσσαλονίκη έχει μεταβεί εσπευσμένα, ο σύζυγος της αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλικής Πλεξίδα, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της και να της συμπαρασταθεί κατά τη νοσηλεία της στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. 

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό την 110 πτέρυγα Μάχης, όπου αφού προσγειώθηκε επέβησαν σε αυτό στελέχη της 1ης Στρατιάς και στις 07:38 απογειώθηκαν για να κάνουν την προγραμματισμένη αυτή πτήση, στο πλαίσιο διατεταγμένης υπηρεσίας στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς.

Στις 07:48 υπήρξε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο και ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ από τον τοπικό σταθμό της πολεμικής αεροπορίας.

Ο προβλεπόμενος χρόνος προσγείωσής του ήταν 08:50 και τότε διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε το ελικόπτερομε αποτέλεσμα αυτομάτως να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που αναλαμβάνονται σε αυτές τις περιπτώσεις, υπό το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων με την ενημέρωση της ιεραρχίας και την παρουσία εκεί της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στις 09:03 εξετράπησαν δύο F16 για να κινηθούν στην περιοχή, υπήρξε έναρξη καταστάσεως συναγερμού, δόθηκε εντολή σε Super Puma της 110 Πτέρυγας Μάχης να κινηθεί προς την περιοχή. Επίσης στην περιοχή κινήθηκε ένα Αγκούστα Μπελ κι ένα CL απογειώθηκε από τη Θεσσαλονίκη για να κινηθεί προς την περιοχή. Στην επιχείρηση διάσωσης κινήθηκε κι ένα Super Puma που απογειώθηκε από τη Λήμνο.

Στις 10:00 υπήρξε πληροφορία από την αστυνομία ότι το ελικόπτερο είχε πέσει 3 – 4 χλμ. βορείως της περιοχής Σαρανταπόρου στην Ελασσόνα. Στις 10:15 υπήρξε μία ακόμα αναφορά από συνεργείο της ΔΕΗ που υπήρχε στην περιοχή για τον εντοπισμό συντριμμιών ελικοπτέρου.

Μέσα των ενόπλων δυνάμεων κινήθηκαν στην περιοχή, τα στρατιωτικά νοσοκομεία της περιοχής βρέθηκαν σε ετοιμότητα αντιμετώπισης του περιστατικού και στις 10:48 ένα ελικόπτερο Αγκούστα Μπελ βρέθηκε στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου.

Στις 11:03 υπήρξε μία αναφορά ότι η γυναίκα που επέβαινε στο ελικόπτερο ήταν καλά, ενώ οι υπόλοιποι ήταν νεκροί. Αυτομάτως ξεκίνησε η διαδικασία διακομιδής της τραυματία στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και οι σοροί διακομίστηκαν στη Λάρισα.

Πηγή: star.gr
Πηγή
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top