ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν και πόσα από το `μαχαίρι` σε αφορολόγητο και συντάξεις και τα αντίμετρα - Μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες με εισόδημα ανάμεσα στο νέο αφορολόγητο και στο παλιό αφορολόγητο
- Οι πιο κερδισμένοι απ΄ όλους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με εισόδημα ως 65.000 ευρώ!
- Πίνακας με τις μειώσεις της εισφοράς αλληλεγγύης
Μέτρα – αντίμετρα σημειώσατε χ, λέει η κυβέρνηση. Μπορεί δημοσιονομικά και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, να έχει δίκιο η κυβέρνηση. Ομως, εκατομμύρια πολίτες θα υποστούν απώλειες, όπως και εκατομμύρια άλλοι θα επωφεληθούν και θα βγουν κερδισμένοι χάρη στα αντίμετρα.

Τι ακριβώς θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε ακόμα επακριβώς, αλλά από τις πληροφορίες που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο πρώτο το newsit.gr, είναι εφικτό να βγάλουμε συμπεράσματα και να δούμε ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν.
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες με εισόδημα ανάμεσα στο νέο αφορολόγητο και στο παλιό αφορολόγητο, αφού οι απώλειες κυμαίνονται από 1 ευρώ ως 600 ευρώ, αφού θα μειωθεί το αφορολόγητο κατά 3.000 ευρώ και θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 20 (μειώνεται από το 22%).

Ομως, αυτή η κατηγορία φορολογουμένων έχει και ορισμένα οφέλη τα οποία μειώνουν τις απώλειες. Υπο την προϋπόθεση ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μαζί. Οι συνταξιούχοι με εισόδημα ως 700 ευρώ δεν θα πληρώνουν καθόλου συμμετοχή στα φάρμακα, επομένως όλοι θα περιορίσουν τις ζημιές.
Επίσης, θα κερδίσουν από το επίδομα στέγασης ή την επιδότηση του ενοικίου ή του δανείου τα οποίο θα δοθεί στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς και από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για χαμηλά και μεσαία στρώματα.

Οι μισθωτοί και οι αγρότες θα μειώσουν τις απώλειες από το αφορολόγητο χάρη στο επίδομα, τον ΕΝΦΙΑ αν έχουν ακίνητα και τα οικογενειακά επιδόματα, όσοι από αυτούς έχουν παιδιά που θα πάρουν επίδομα. Επίσης 45.000 που έχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας θα επωφεληθούν από το βάουτσερ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς (θα χορηγηθούν 135.000 βάουτσερ από 90.000 σήμερα) και όσοι έχουν παιδιά στο δημοτικό και το γυμνάσιο από τα σχολικά γεύματα. Για τα τελευταία στόχος είναι να καλυφθεί το 50% των μαθητών του δημοτικού και του γυμνασίου.

Ποιο ακριβώς θα είναι το ισοζύγιο θα εξαρτηθεί, όπως γίνεται αντιληπτό, από το πόση θα είναι η μείωση, πόσα τα επιδόματα και ο ΕΝΦΙΑ. Σίγουρα κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες που θα δηλώσουν στην εφορία εισοδήματα ως το ύψος το αφορολόγητου, αφού θα κερδίσουν από τα δύο επιδόματα, τον ΕΝΦΙΑ (όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων) και επιπλέον οι συνταξιούχοι την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα.

Οι πιο κερδισμένοι απ΄ όλους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με εισόδημα ως 65.000 ευρώ, γιατί θα επωφεληθούν από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ως αυτό το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.
Επίσης, οι ίδιοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κερδίσουν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ τα πιο χαμηλά εισοδήματα θα επωφεληθούν από τα οικογενειακά επιδόματα (εφόσον έχουν παιδιά), καθώς και από το επίδομα στέγασης, ενοικίου ή δανείου ανάλογα με την περίπτωση.

Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με φορολογητέο εισόδημα από το ύψος του νέου αφορολόγητου ως τις 33.250 θα έχουν απώλεια, γιατί θα πληρώσουν περισσότερους φόρους (όπως προκύπτει από τι συνδυασμό μείωσης αφορολόγητου, μείωσης του συντελεστή από το 22% στο 20% και τη μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης).

Ομως, κάποιοι από αυτούς και πιο συγκεκριμένα όσοι θα έχουν εισόδημα το οποίο θα χαρακτηριστεί χαμηλό ή μεσαίο θα αναπληρώσουν ένα μέρος της απώλειας από τον ΕΝΦΙΑ (εφόσον βεβαίως έχουν ακίνητα), ενώ εκείνοι που βρίσκονται κοντά στο αφορολόγητο θα επωφεληθούν από τα δύο επιδόματα (οικογενειακό και ενοικίου, στέγασης ή δανείου).

Κερδισμένοι από τα μέτρα κατά 210 ευρώ περίπου είναι και οι μισθωτοί συνταξιούχοι και αγρότες που θα δηλώσουν στην εφορία περισσότερα από 65.000 ευρώ και βεβαίως οι πλέον ωφελημένοι από τα αντίμετρα θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με φορολογητέο εισόδημα μεγαλύτερο από 65.000 ευρώ, γιατί θα καρπωθούν το σύνολο της μείωσης της εισφορά αλληλεγγύης που φτάνει στα 650 ευρώ και για την ακρίβεια στα 651 ευρώ.
Οι μειώσεις της εισφορά αλληλεγγύης
Εισόδημα ΕισφοράΟφελος κλιμακίου Συνολικό όφελος
0-12.000 0%00
12.001 - 20.000 0% (από 2,2%)176176
20.001 – 30.000 3% (από 5%) 200376
30.001 – 40.000 5% (από 6,5%)150526
40.001 – 65.000  7% (από 7,5%)125651
65.001 – 220.000 9% (ίδιο)0651
220.000 και πάνω10% (ίδιο)0651
Τα προαναφερόμενα ισχύουν για μισθωτούς, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ως έχουν.
Για τους συνταξιούχους δυστυχώς το...κουστούμι δεν το γνωρίζουμε ακριβώς, γιατί δεν έχει ακόμα καθοριστεί από ποιο ύψος και πόσο θα περικοπεί η προσωπική διαφορά των συντάξεων.
Αν ισχύσει το πλαφόν των 1.000 ευρώ που ακούγεται, τα παραδείγματα που αναφέρουμε παραπάνω είναι ακριβή για τους συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη ως 1.000 ευρώ, ενώ από το ποσό αυτό και πάνω, οι απώλειες θα προστεθούν σε όσα προαναφέραμε για τους συνταξιούχους με φορολογητέο εισόδημα ως 33.250 ευρώ.
Πηγή


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top