ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

post-feature-image

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την κατασκευή του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου από το Υπουργείο Υποδομών. Ο φάκελος των δικαιολογητικών συμμετοχής κρίθηκε πλήρης και αποδεκτός από την Επιτροπή και έτσι το πρώτο milestone του διαγωνισμού είναι γεγονός. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο φάκελος ελέγχθηκε εξονυχιστικά για περισσότερους από 4,5 μήνες και η απόφαση αποδοχής ήταν ομόφωνη.

Επίσημα, περνάμε στη Β`φάση όπου θα γίνει η αξιολόγηση της τεχνικς προσφοράς του μοναδικού ενδιαφέρομενος σχήματος που είναι η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υποδομών στο ypodomes.com η φάση εξέτασης του τεχνικού φακέλου αναμένεται να κρατήσει κάτι λιγότερο από μήνα και εφόσον και εκεί δεν έχουμε κάποιο θέμα, θα περάσουμε στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς.

Σε αυτό το στάδιο που είναι και το πιο σημαντικό, μπορεί να πάρει έως και 2 μήνες μιας και θα εξεταστεί πέρα από την ίδια την προσφορά και το μοντέλο χρηματοδότησης καθώς και άλλοι παράγοντες.

Όπως όλα δείχνουν το Υπουργείο Υποδομών προχωρά την διαγωνιστική διαδικασία και υπάρχει η βούληση (με μία καλή προσφορά από τον διαγωνιζόμενο) να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως ξεπεράστηκε το δύσκολο σημείο καθώς είχε γίνει γνωστό πως υπήρχαν πιέσεις και αποφεύχθηκε το σενάριο του "ατυχήματος" που θα έστελνε το έργο και πάλι στο μηδέν.

Από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ επικρατεί ικανοποίηση και θεωρεί πολύ θετική την εξέλιξη, ενώ για τον ίδιο τον διαγωνισμό δείχνει ότι είναι σε καλό δρόμο.
Στη Β`φάση πέρασε ο διαγωνισμός για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι
Τώρα για την Κρήτη είναι ακόμα ένα βήμα στο να γίνει πραγματικότητα η εκκίνηση της υλοποίησης ενός έργου που εξαγγέλθηκε το 2009, είχε ένα διαγωνισμό φιάσκο το 2012 και που έφτασε σχεδόν στο να ξεχαστεί.

Σκοπός του Υπουργείου είναι εφόσον όλα κυλήσουν καλά να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος μέχρι το τέλος καλοκαιριού και να ξεκινήσει η προσυμβατική περίοδος που περιλαμβάνει το πέρασμα της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την έγκριση και κύρωση του από τη Βουλή των Ελλήνων και να φτάσουμε στις αρχές του 2018 στην πολυπόθητη έναρξη των έργων.

Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 800εκ.ευρώ με τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου να υπολογίζεται σε μάξιμουμ σε 220εκ.ευρώ. Αυτό είναι άλλωστε και στοιχείο του διαγωνισμού και αναμένουμε να δούμε αν αναλαμβάνει μέρος του ποσού αυτού η Κοινοπραξία.

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 5 χρόνια και αν όλα πάνε καλά τότε θα είναι έτοιμο με την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου του 2023. Είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο υποδομής για την Κρήτη που θα αντικαταστήσει το σημερινό Αεροδρόμιο στο Ηράκλειο το οποίο βρίσκεται στον αστικό ιστό και θεωρείται ξεπερασμένο.

Μαζί με την εκκίνηση του έργου για τον Αυτοκινητόδρομο Κρήτης (από Χανιά μέχρι Ηράκλειο) θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την μεταμόρφωση των συγκοινωνιών του νησιού.

Πηγή: ypodomes.com
Πηγή
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top