ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 10 συστατικά στις τηγανητές πατάτες των McDonald’s είναι αρκετό για να μείνετε μακριά τους. Χρειάζονται πραγματικά τόσα συστατικά για τηγανητές πατάτες;


Ο Grant Imahara από την εκπομπή Mythbusters το ανακάλυψε αυτό όταν πήγε σε ένα εργοστάσιο McDonald’s και ακολούθησε την αντίστροφη διαδικασία παραγωγής των πατατών για να μάθει από τι φτιάχνονται.



«Ξέρουμε τι σκέφτεστε», είπε καθώς στεκόταν μπροστά στον ιμάντα μεταφοράς. «Μοιάζουν με πατάτες, αλλά είναι πραγματικά πατάτες;».



Η σύντομη απάντηση είναι όχι.



Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια σύντομη λίστα με τα υλικά που περιέχουν οι τηγανητές πατάτες των McDonald’s:



Πατάτες

Έλαιο canola

Σογιέλαιο

Υδρογονωμένο σογιέλαιο

Φυσική γεύση βοδινού κρέατος

Υδρολυμένο σιτάρι

Υδρολυμένο γάλα

Τριτογενής υδροκινόνη (TBHQ)

Διμεθυλοπολυσιλοξάνη

Σταφυλοσάκχαρο

Τα τρία βλαβερά συστατικά στην λίστα είναι το TBHQ, η διμεθυλοπολυσιλοξάνη και το υδρογονωμένο σογιέλαιο.



Διμεθυλοπολυσιλοξάνη



Δεν μπορούμε καν να το προφέρουμε! Σας ακούγεται σίγουρα χαζό.





Όσο χαζό κι αν ακούγεται, αυτή η ουσία είναι επικίνδυνη, γιατί συχνά περιέχει φορμαλδεΰδη, η οποία είναι τοξική. Το Εθνικό Τοξικολογικό πρόγραμμα την περιλαμβάνει στις λίστες με τις καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο.



TBHQ



Το TBQH είναι ένα είδος φαινόλη. Είναι αυτό που βοηθά τις τηγανητές πατάτες των McDonald’s να μην χαλάνε. Ποτέ!






Τι άλλο περιέχουν; Βιοντίζελ! Το Healthline αναφέρει ότι το χημικό αυτό βρέθηκε σε εργαστηριακές μελέτες ότι προκαλεί πρήξιμο στο συκώτι, σπασμούς, παράλυση και έχει νευροτοξικές επιδράσεις σε ζώα.



To ΤΒHQ μπήκε και στην μαύρη λίστα της δίαιτας Feingold, μιας δίαιτας για άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Με άλλα λόγια, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους έχουν ΔΕΠΥ να μένουν μακριά από το TBHQ.



Υδρογονωμένο σογιέλαιο



Μπορεί να είναι το μόνο πράγμα από τα τρία που ακούγεται κάπως φυσικό, αλλά δεν είναι. Είναι γνωστό και ως ακόρεστο λίπος, το οποίο είναι πολύ χειρότερο από κορεσμένο. Ο Dr Mercola σχετίζει τις παρακάτω ασθένειες με το υδρογονωμένο σογιέλαιο:



Καρκίνος

Παχυσαρκία

Άσθμα

Εκφυλισμός των οστών

Διαβήτης

Καρδιακή νόσος

Πεσμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Αναπαραγωγικά προβλήματα

Μα περιέχει σόγια! Πώς είναι δυνατόν να είναι βλαβερό;



Ο Dr Mercola λέει ότι το σογιέλαιο δεν είναι στην πραγματικότητα υγιεινό, ακόμη και μόνο του. Τα λιπαρά που περιέχει είναι κυρίως ω-6 και παρ’όλο που είναι σημαντικά, υπάρχει κίνδυνος υπερκατανάλωσης. Αν προστεθούν και οι κίνδυνοι της διαδικασίας υδρογόνωσης, μπορείτε να καταλάβετε για ποιο λόγο είναι τόσο βλαβερό.


Τα καλά νέα



Σε μια δήλωση του στo Global News πέρσι, το McDonald’s είπε το εξής:



«Ακούγοντας με προσοχή τους πελάτες μας και αναγνωρίζοντας κάποιες από τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι, δημιουργήσαμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μέσω της διαδικτυακής διαδραστικής πλατφόρμας Q&A.»



Αυτό είναι καλό. Τουλάχιστον είναι πιο ειλικρινείς σχετικά με το τι περιέχουν τα φαγητά τους. Δεν υπάρχουν όμως νέα για το αν θα κάνουν κάποια αλλαγή, αλλά είναι μια αρχή.



Εσείς τρώτε συχνά πατάτες από τα McDonald’s;Πηγή
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top