ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Είτε νηστεύετε είτε όχι, ο ζεστός, λαχταριστός χαλβάς από σιμιγδάλι είναι ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα γλυκά, που δεν χρειάζεται πολλή μαεστρία ούτε επιδεξιότητα στη ζαχαροπλαστική. Να θυμάστε ότι το μυστικό για να φτιάξετε τον σιμιγδαλένιο χαλβά της… γιαγιάς σας είναι ένα: το ανακάτεμα!
Δείτε βήμα- βήμα τη συνταγή σε 5 βήματα.

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για 4 έως 6 μερίδες)

2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
2 στικ κανέλας (για το άρωμα)
Μισό φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι (μισό φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι και μισό χοντρό φλιτζάνι χοντρό)
¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Λίγα τριμμένα καρύδια (περίπου 1/8 του φλιτζανιού)
Λίγη κανέλα σε σκόνη (στην άκρη από το κουταλάκι του γλυκού)

Πώς θα τον φτιάξετε

Βήμα 1ο

Σε ένα σκεύος σε μέτρια φωτιά, αφήνετε να βράσουν το νερό, τη ζάχαρη και τα στικ κανέλας για να φτιάξετε το σιρόπι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη (για περίπου 3 λεπτά).

Έπειτα, κατεβάζετε το μάτι στη χαμηλή ένταση και αφήνετε το μίγμα να «δέσει». Το μυστικό για να «πιάσει» το σιρόπι είναι να μην γίνει πολύ πηχτό- γι’ αυτό φροντίστε να το κοιτάτε συνεχώς.

Βήμα 2ο

Προσθέστε το λάδι και το σιμιγδάλι σε ένα άλλο σκεύος σε υψηλή ένταση. Συνεχίστε να ανακατεύετε το σιμιγδάλι μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα. Μπορεί να σας φαίνεται κουραστικό αλλά το συνεχές ανακάτεμα για περίπου ένα τέταρτο είναι απαραίτητο για να μην καεί το σιμιγδάλι και ο κόπος σας πάει στράφι. Επτά με οκτώ λεπτά μετά, προσθέστε τα αμύγδαλα και έπειτα συνεχίστε το έργο σας.

Ιδανικό εργαλείο γι’ αυτή τη δουλειά είναι μια κουτάλα από σιλικόνη- έτσι θα απομακρύνετε τα υπολείμματα του σιμιγδαλιού από τον πάτο και το τείχος της κατσαρόλας χωρίς να φοβάστε ότι θα την γδάρετε ή θα την χαλάσετε.

Βήμα 3ο
Μετά το κουραστικό δεύτερο βήμα, προσθέστε το σιρόπι μέσα στο μίγμα με το σιμιγδάλι (με πολλή προσοχή για να μην «πιτσιλιστείτε» και καείτε). Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το σιρόπι να «δέσει» με το σιμιγδάλι. Στη συνέχεια, κατεβάστε τη φωτιά στη μεσαία ένταση και για 20 με 25 λεπτά, αφήστε το να μαγειρευτεί. Ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως όσο πλησιάζετε προς το τέλος.

Για να σιγουρευτείτε ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος, υπολογίστε ότι το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό ώστε να κόβεται με το μαχαίρι χωρίς να διαλύεται.

Βήμα 4ο

Έπειτα, τοποθετήστε το μίγμα σε μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και αμέσως καλύψτε την με μια πετσέτα ή ένα καπάκι και αφήστε την να «ξεκουραστεί» μέχρι να μισο-κρυώσει.

Βήμα 5ο

Στο μεταξύ, στο μούλτι προσθέστε τα καρύδια και την κανέλα μέχρι τα πρώτα να τεμαχιστούν καλά. Αφού κρυώσει ο χαλβάς, γαρνίρετέ τον μ’ αυτό το μίγμα και, αν θέλετε, προσθέστε κι άλλη κανέλα. Προαιρετικά και ανάλογα με τις γευστικές απαιτήσεις του κοινού σας, μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή ξύσμα από φλούδες πορτοκαλιού.

Για τα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και«παιχνιδιάρικες», ατομικές φόρμες με σχέδια που θα τα ξετρελάνουν, όπως αυτό:

Και ιδού το τελικό αποτέλεσμα…

Καλή σας απόλαυση!
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top