ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Νίκη Παπάζογλου
npapazoglou@insider.gr
Στον πάγο φαίνεται πως έχει μπει η συμφωνία εξαγοράς του Athens Ledra από μεγάλο κινεζικό όμιλo, παρά τις εγγυήσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου στις 5 Δεκεμβρίου ότι η συμφωνία για την τελική μεταβίβαση του ξενοδοχείου στους κινέζους επενδυτές θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών.
Κατόπιν επικοινωνίας του insider.gr με το υπουργείο Εργασίας, η συμφωνία εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, όμως διαπιστώνονται καθυστερήσεις ως προς την κατάθεση της προκαταβολής του ποσού εξαγοράς. Μια από τις αιτίες των καθυστερήσεων που επικαλείται η κινεζική εταιρεία είναι πως αργεί η έγκριση της συμφωνίας από την κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η προκαταβολή, που υπουργείο και εργαζόμενοι αναμένουν να κατατεθεί ως επικύρωση της συμφωνίας, φτάνει περί τα 12,5 εκατ. ευρώ, ποσό ικανό να καλύψει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που ξεπερνούν πλέον τους εννέα μήνες, τα χρέη του ξενοδοχειακού ομίλου στο ΙΚΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα λοιπά χρέη προς άλλους δημόσιους φορείς. Μόνο τα δεδουλευμένα των εργαζομένων με πρόχειρους υπολογισμούς, όπως ανέφερε στο insider.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων, Μπάμπης Ντότσικας, φτάνουν πια το 1,5 εκατ. ευρώ, έχουν δηλαδή ξεπεράσει κατά πολύ τις 800.000 που ήταν τον Δεκέμβριο. Το δε ποσό της εξαγοράς, όπως ανέφεραν πηγές προσκείμενες στο ζήτημα στο insider.gr  δεν απέχει πολύ από την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού (47,5 εκατ. ευρώ).
Όσο για τον κινεζικό επενδυτικό όμιλο που θα επενδύσει στη χώρας μας, δραστηριοποιείται ήδη στην ξενοδοχειακή αγορά, διατηρεί δύο υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες στην Κίνα. Παράλληλα δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο των κατασκευών αλλά και στον χώρο εξοπλισμού και διαχείρισης ξενοδοχείων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις άγονοι πλειστηριασμοί με ίδια τιμή εκκίνησης παρότι παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς χαρακτήρισαν εξαρχής υψηλή την τιμή αφού ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει και σε εκτενείς παρεμβάσεις ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας. Μάλιστα όπως είχαν αναφέρει στο insider.gr πιθανοί αγοραστές αναμένουν η τιμή να πέσει κατά 30% προκειμένου να χτυπήσουν το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 314 δωματίων.
Από πλευράς τους οι εργαζόμενοι αναμένουν τις εξελίξεις μετά και τις τελευταίες διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι η εξαγορά προχωρά κανονικά και ότι στη συμφωνία περιλαμβάνεται και η διατήρηση των θέσεων εργασίας τους. Δεδομένων των καθυστερήσεων βέβαια, έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ μια μέρα πριν θα πραγματοποιήσουν την δική τους συνέλευση. Όπως ανέφερε στο insider.gr ο κ. Ντότσικας, «σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν οι ίδιοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μάλιστα θα προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της Συγγρού». Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους. Από τη στιγμή που θα καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό  το προσωπικό θα αποσύρει την επίσχεση εργασίας και θα επιστρέψει την επόμενη μέρα για δουλειά.
Το Athens Ledra, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα.  Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του  ξενοδοχείου είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως αποφάσισε να αποχωρίσει τον Νοέμβριο του 2013. Ήδη όμως είχε συσσωρευτεί ένα «βουνό» οφειλών προς τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τις τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
To 2014 το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη. Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό (επισπεύδουσα πιστώτρια η Alpha Bank), ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Τελικά το λουκέτο μπήκε στις 31 Μαϊου του 2016.
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top