ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Σε ποιες επιχειρήσεις έρχονται οι αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις

Τρομακτικές αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας αναμένεται μέσω της διαδικασίας διαχείρισης των κόκκινων δανείων που δρομολογείται απ' το φθινόπωρο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και “κλειδώσει” το σύνολο των ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια, θα συγχωνευθούν, θα σπάσουν ή απλά θα βάλουν λουκέτο κατά τη διάρκεια μίας επίπονης διαδικασίας.
 
Εξάλλου η προειδοποίηση απ' την ΤτΕ χθες ήταν ηχηρή για το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επισφαλών δανείων που θα «πνίξει» την οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης ρευστότητας προς υγιείς δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Η έκθεση είναι αποκαλυπτική, όχι μόνο για το μέγεθος του προβλήματος αλλά και τη γεωγραφία των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένες στις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
 
Από τις συνολικές χορηγήσεις ύψους 148 δισ ευρώ προς επιχειρήσεις στο τέλος του 2015 τα 64,82 δισ ευρώ περίπου αφορούσαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), ποσοστό δηλαδή 43,8%. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 7,8% απ' το τέλος του 2014
 
Σημειώνεται ότι στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συμπεριλαμβάνονται τα ανοίγματα σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, τα ανοίγματα αβέβαιης είσπραξης χωρίς καθυστέρηση ή σε καθυστέρηση μεγαλύτερη ή ίση των 90 ημερών, καθώς και όλες οι καταγγελμένες απαιτήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία ή όχι.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπου από τα 39,7 δισ ευρώ που έχουν χορηγηθεί, αυτή τη στιγμή δάνεια ύψους 23,82 δισ δεν εξυπηρετείται, ποσοστό 60%!
 
Το ίδιο άσχημη είναι η εικόνα των δανείων για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία επί συνόλου 24,5 δισ. ευρώ, το 66% (16,17 δισ) κατατάσσεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, εμφανίζοντας αύξηση 15,5% μέσα σε ένα χρόνο.
 
Ωστόσο, οι μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν “κόκκινα” δάνεια 15,17 δισ ευρώ (28%) από το σύνολο των 54,2 δισ ευρώ σημειώνοντας μάλιστα μείωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
 
Τέλος, στις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες και επί συνόλου δανείων 29,6 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καταλαμβάνουν το 1/3 (32%), καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 28%.
 
Πηγή: www.defencenet.grTο διαβάσαμε εδώ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top