ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην οικονομία και τη χώρα συνολικότερα όποια και να είναι
η απόφαση του ελληνικού λαού που θα προκύψει από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
Η κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών είναι η χειρότερη που έχουμε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες και κανείς πλέον, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή ή σε άλλο νέο νόμισμα, στο οποίο αναγκαστικά θα πρέπει να πάμε, αν και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας μετά από ένα συντριπτικό ΟΧΙ, αφού πλέον η χώρα θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα εκτός προγράμματος και άρα εκτός χρηματοδότησης που θα μπορούσε να λάβει από την ΕΚΤ ή από τους δανειστές μας. Μπορεί οι πιθανότητες ακόμη και σε αυτή την περίπτωση να είναι ελάχιστες, όμως δεν παύουν να παίζουν ως σενάριο. Ετσι λοιπόν με βάση αυτό το σενάριο, το moneypro απευθύνθηκε σε τραπεζίτες και αναλυτές με στόχο να περιγράψει στους αναγνώστες του τι σημαίνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αλήθεια τι σημαίνει μια χρεοκοπία για τις καταθέσεις μας, τα δάνεια μας, τα ακίνητα μας, την δουλειά μας και τους μισθούς μας; Τι μπορεί να συμβεί στην κοινωνία από ένα τέτοιο ενδεχόμενο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή τη στιγμή; Η απάντηση δεν είναι απλή. Στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχουν και άλλα πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή ή όποιο άλλο νόμισμα, πού θα κλειδώσει η ισοτιμία;
Θα υπάρξει αυτόματη υποτίμηση από την κυβέρνηση ή θα καθορίσουν την ισοτιμία οι αγορές;
Που θα διαμορφωθούν τα επιτόκια της δραχμής;
Τι θα γίνει με τα δάνεια; Θα παραμείνουν σε ευρώ ή θα μετατραπούν σε δραχμές;
Αν μετατραπούν σε δραχμές, με ποια ισοτιμία θα κλειδώσουν και με ποιο επιτόκιο θα επιβαρυνθεί ο δανειολήπτης σε ένα δάνειο συνδεδεμένο με το ΕΚΤ;

Οι απαντήσεις που πήρε το money pro σε αυτά τα ερωτήματα δεν ήταν ξεκάθαρες. Αυτό που μας τόνισαν έλληνες και ξένοι τραπεζίτες είναι ότι αν και εφόσον δεν επέλθει συμφωνία μετά το δημοψήφισμα είναι δεδομένο ότι η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών θα μειωθεί σταδιακά και θα μηδενισθεί αν και εφόσον δεν βρεθεί λύση, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αναζητήσει διέξοδο μέσω τυπώματος χρήματος. Κάτι που ασφαλώς απαιτεί χρόνο.

Στο ερώτημα που θέσαμε: τι θα γίνει αν φτάσουμε εκεί; Κάποιοι μας είπαν ότι στο πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο μετά την έξοδο της χώρας από το ευρώ η ισοτιμία θα επιστρέψει στις 340,75 δραχμές. Κάποιοι άλλοι ότι η ισοτιμία θα οριστεί στο 1 προς 1. Το τι θα γίνει τα επόμενα λεπτά, ώρες ή μέρες είναι κάτι που θα καθορίσει η κυβέρνηση της χώρας, στην περίπτωση υποτίμησης, και βεβαίως οι αγορές αφού είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει ένα τρελό παιχνίδι στην αγορά συναλλάγματος που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει το νόμισμά μας έναντι των υπολοίπων και ασφαλώς τα επιτόκια του. Η απάντηση ξένου τραπεζίτη ήταν ότι με βάση την εμπειρία σε άλλες αναδυόμενες αγορές σε περιπτώσεις πιστωτικού γεγονότος η αρχική πίεση των αγορών οδήγησε το νόμισμα το -70 με 80%, για να σταθεροποιηθεί στο -50% σε σχέση με την ισοτιμία που ορίστηκε στο πρώτο λεπτό. Υπήρξαν και οι άλλοι που υποστήριξαν ότι η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ θα καθοριστεί σε νέα επίπεδα που αντιπροσωπεύουν τα σημερινά δεδομένα, πριν να ανοίξουν οι αγορές και πριν το νέο νόμισμα αρχίσει να διαπραγματεύεται στην συναλλαγματική αγορά.

Ενα άλλο ερώτημα που θέσαμε είναι τι θα συμβεί στο ευρώ από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι όσο και να "πληγωθεί" το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, κάτι που δεν φάνηκε να συμβαίνει τις πρώτες μέρες μετά το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την απόφαση της κυβέρνησης να πάει σε δημοψήφισμα, αν δεν διαλυθεί η ευρωζώνη, είναι σίγουρο ότι δεν θα πληγωθεί όσο το νέο ελληνικό νόμισμα.

Στο ερώτημα που θα διαμορφωθούν τα επιτόκια της δραχμής, η απάντηση ήταν σχεδόν από όλους η ίδια: «στο θεό».

Όταν ρωτήσαμε τι θα γίνει με τις καταθέσεις, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές ή όποιο άλλο νέο νόμισμα υιοθετηθεί.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα τι θα γίνει με τα δάνεια, συνέκλιναν στο ότι θα μετατραπούν αυτόματα σε δραχμές και θα εξυπηρετούνται με βάση το επιτόκιο της δραχμής, ακόμα και τα συνδεδεμένα με το ΕΚΤ, ενώ μικρές πιθανότητες έδιναν στο να παραμείνουν σε ευρώ όταν οι καταθέσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις θα αποτυπώνονται σε δραχμές.

«Υφεση, ανεργία και εξαθλίωση»

Ηταν 10 Φεβρουαρίου του 2012 όταν ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας, Λουκάς Παπαδήμος στο υπουργικό συμβούλιο, προσπάθησε, μιλώντας ανοικτά στους υπουργούς και αποφεύγοντας τους τεχνικούς οικονομικούς όρους, να εξηγήσει "τι σημαίνει χρεοκοπία". Μεταξύ άλλων είπε: «Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν τραβηγμένα αυτή τη στιγμή, ωστόσο δεν είναι απίθανα να συμβούν. Αποκλειστικός σκοπό της παράθεσης όλων αυτών των στοιχείων αλλά και της αναδρομής στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ήταν η ενημέρωση και μόνο του αναγνωστικού κοινού.

Πηγή: Παραπολιτικά
loading...
 
Top