ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ο πόνος στη κοιλιά είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που κάθε άνθρωπος θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του.
Μία πληθώρα αιτίων ευθύνονται για τον πόνο στην κοιλιά. Στην πλειονότητά τους δεν είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται εύκολα. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, το κοιλιακό άλγος μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος που χρειάζεται έγκαιρη ή ακόμη και επείγουσα αντιμετώπιση.

Ο ασθενής καλείται να περιγράψει λεπτομερώς τον πόνο στο γιατρό, ο οποίος θα κάνει την κλινική εξέταση. Πιθανώς να ζητήσει και κάποιες παρακλινικές εξετάσεις, όπως γενική αίματος και γενική ούρων.

Μπορεί επίσης να ζητηθούν βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία ή υπέρηχος, ακόμη και αξονική τομογραφία.

Ο πόνος στην αριστερή κοιλιά απαντάται περισσότερο σε μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς.

Πόνος στην αριστερή κοιλιά

Ο οξύς πόνος στην αριστερή κάτω κοιλιά οφείλεται συνήθως σε γαστρεντερικά, γυναικολογικά, ουρολογικά και άλλα αίτια.

Τα γαστρεντερικά αίτια μπορεί να είναι:
-γαστρεντερίτιδα
-δυσκοιλιότητα
-εκκολπωματίτιδα
-αριστερή βουβωνοκήλη ή μηροκήλη

Η γαστρεντερίτιδα συνήθως προκαλεί γενικευμένο κοιλιακό πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντανακλά αριστερά.

Γυναικολογικά αίτια πόνου στην αριστερή κάτω κοιλία μπορεί να σχετίζονται με:
-έκτοπο κύηση στην αριστερή σάλπιγγα
-πρόωρο τοκετό
-αποκόλληση πλακούντα
-σαλπιγγίτιδα
-πυελικό απόστημα
-πόνοι περιόδου

Ουρολογικά αίτια πόνου στην αριστερή κάτω κοιλιά περιλαμβάνουν:
-επιδιδυμίτιδα-ορχίτιδα
-συστροφή όρχεος
-κωλικό νεφρού-ουρητήρα
-ουρολοίμωξη
-κωλικό νεφρού

Άλλα αίτια πόνου κάτω αριστερά στην κοιλιά είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο έρπητας ζωστήρας και άλλα σπανιότερα όπως η πλήρης αναστροφή σπλάχνων και η θρόμβωση πυελικών φλεβών.

Χρόνιος πόνος αριστερά κάτω στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε: δυσκοιλιότητα, ευερέθιστο έντερο, κακοήθειες του παχέος εντέρου, νόσο Crohn ή ελκώδη κολίτιδα. Μπορεί τέλος να παρουσιαστεί σε γυναίκες με ενδομητρίωση ή όγκους της πυέλου.

Πόνος στη δεξιά κοιλιά

Ο πόνος στη δεξιά κάτω κοιλιά αντιπροσωπεύει το 50% όλων των περιπτώσεων οξείας κοιλίας και εγείρει την υποψία σκωληκοειδίτιδας.

Τα γαστρεντερικά αίτια του πόνου δεξιά στην κοιλιά περιλαμβάνουν: οξεία σκωληκοειδίτιδα, νόσο του Crohn, εκκολπωματίτιδα, έλκος στομάχου, δεξιά βουβωνοκήλη ή μηροκήλη, ορισμένα νεοπλάσματα του παχέος εντέρου που οδηγούν σε ρήξη.

Οι ουρολογικές παθήσεις που προκαλούν πόνο στη δεξιά κάτω κοιλιά συνήθως συνοδεύονται από παροδικό και αιφνίδιο πόνο. Π.χ. μία ενσφηνωμένη πέτρα μπορεί να προκαλέσει αιματουρία.

Άλλα αίτια πόνου στην κάτω δεξιά κοιλία είναι διάφορα μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή του ειλεού.

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο πόνος στην κοιλιά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται εμπειρικά. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνονται παυσίπονα ώσπου να διερευνηθεί η αιτία του πόνου.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται στον γιατρό του, με σκοπό να αποκλεισθεί ή να αντιμετωπισθεί πιθανή σοβαρή πάθηση.

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί, οι γυναίκες, οι νεφροπαθείς και οι βαρέως πάσχοντες κινδυνεύουν περισσότερο. Η κλινική εικόνα των ασθενών αυτών μπορεί να είναι ήπια αλλά να υποκρύπτει σοβαρό ενδοκοιλιακό πρόβλημα.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top