ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Σημαντική αύξηση κατέγραψε η φορολογική επιβάρυνση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τα ακίνητά της, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), το κόστος ανήλθε... σε 2,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ το 2013. Εξ αυτών, το 1,7 εκατ. ευρώ αφορά στον φόρο που προέκυψε από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ τα υπόλοιπα 800.000 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος από τα ενοίκια.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω φόροι αντιστοιχούν σε περίπου 1.400 ακίνητα που διαθέτει η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου 800 βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Συνολικά, βέβαια, η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία είναι πολλαπλάσια, ωστόσο τα εν λόγω ακίνητα είναι ιδιοκτησία των κατά τόπους Ιερών Μονών, Ενοριών και Μητροπόλεων, που έχουν και την ευθύνη της διαχείρισής τους, αλλά και επωμίζονται το ανάλογο φορολογικό βάρος. Η αύξηση που καταγράφηκε το 2014 στη φορολογική συνεισφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδίδεται στο γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ ενέταξε και τα οικόπεδα στη φορολογητέα ύλη, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ακινήτων της Εκκλησίας αφορά ακριβώς οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΥΟ έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες εύρεσης ενοικιαστών για τα δεκάδες κενά ακίνητα που διαχειρίζεται. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, επίσκοπος Σαλώνων, Αντώνιος Αβραμιώτης, κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών, η ΕΚΥΟ έχει προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις των ζητούμενων τιμών ενοικίασης, ενώ παράλληλα έχει προβεί και σε εκπτώσεις στους υφιστάμενους ενοικιαστές, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν στα ακίνητα που μισθώνουν. Οι προσπάθειες αυτές μάλιστα φαίνεται πως έχουν καρποφορήσει, δεδομένου ότι ο αριθμός των ξενοίκιαστων ακινήτων της Εκκλησίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, σε σχέση με το 2011. Οι μειώσεις των ενοικίων διαμορφώθηκαν σε ποσοστό έως 50%, ανάλογα με την περίπτωση.

Οπως εξηγεί ο κ. Αβραμιώτης, «μας συμφέρει να έχουμε μισθωτές στα ακίνητά μας, ακόμα και με πολύ χαμηλότερο ενοίκιο, καθώς έχουμε κάποια έσοδα και μπορούμε να καλύπτουμε τα έξοδα, π.χ. φόρους, ενώ παράλληλα γλιτώνουμε και άλλα κόστη, όπως για παράδειγμα τα κοινόχρηστα. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης και επιδιόρθωσης τυχόν φθορών στα ακίνητά μας, καθώς αυτά κατοικούνται και είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των ζημιών». Η τακτική αυτή έχει οδηγήσει και στη μίσθωση επτά αυτοτελών κτιρίων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, μεταξύ των οποίων αρκετές πολυκατοικίες. Σημείο αναφοράς όμως ήταν η επιλογή πλειοδότη για την εκμετάλλευση του κτιρίου που στέγαζε το υπ. Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως. Επειτα από σειρά άγονων διαγωνισμών, εντέλει η Εκκλησία προτίμησε να μισθώσει το ακίνητο στον ξενοδοχειακό όμιλο Ηλέκτρα, αντί αρχικού ετήσιου μισθώματος 700.000 ευρώ για περίοδο 35 ετών (κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνονται και οι σχετικές αναπροσαρμογές του μισθώματος). Ο ιδιώτης θα αναλάβει παράλληλα το κόστος ανακατασκευής του ακινήτου, το οποίο θα λειτουργήσει εκ νέου ως ξενοδοχείο.

Ασφαλώς, αρκετά από τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος παραμένουν κενά, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν ενοικιαστές, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας. Σύμφωνα με την ΕΚΥΟ, τις μεγαλύτερες δυσκολίες καταγράφουν ακίνητα που βρίσκονται σε σχετικά υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, όπως η Λ. Αχαρνών, η Κυψέλη και το Παγκράτι, παρά τις μεγάλες μειώσεις των ζητούμενων τιμών ενοικίασης. Για παράδειγμα, για διαμέρισμα 97 τ.μ. επί της Λ. Αχαρνών 135 με θέα στον Λυκαβηττό και στην Ακρόπολη, η ΕΚΥΟ ζητά μηνιαίο ενοίκιο 310 ευρώ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος. Στον αντίποδα, ένα από τα ακριβότερα ξενοίκιαστα ακίνητα της Εκκλησίας είναι μεζονέτα συνολικής επιφάνειας 328 τ.μ. στην περιοχή της Κηφισιάς, που μισθώνεται αντί ποσού 1.500 ευρώ.

Πέραν των χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν τα ακίνητα της ΕΚΥΟ, ένας άλλος λόγος που δυσχεραίνει τη διαδικασία εύρεσης ενοικιαστών είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, σήμερα υπολογίζεται ότι από το σύνολο των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών, τουλάχιστον το 20% είναι κενές.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top