ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

https://dub130.mail.live.com/att/GetAttachment.aspx?tnail=1&messageId=77f47f76-8789-11e4-910b-d89d675c2d0a&Aux=154%7c0%7c8D1E9AD608CBA00%7c%7c0%7c0%7c0%7c0%7c%7c%7c9%7cdpeditor87%40gmail.com&cid=7557c304d1193300&maxwidth=220&maxheight=160&size=Att&blob=MXzOus6xz4TOscyBzrjOu865z4jOt1_2fPh8_2bBzrnPg8_2bEfGltYWdlL2pwZWc_3dΗ μητέρα τρέχει πανικόβλητη μεταξύ κουζίνας και σούπερ μάρκετ εδώ και μέρες ώστε να ετοιμάσει το καλύτερο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Στη δουλειά η σκέψη και μόνο του ετήσιου χριστουγεννιάτικου δείπνου, που σε υποχρεώνει να κοινωνικοποιηθείς και να ανταλλάξεις ανόητες κουβέντες ακόμα και με τους πιο αντιπαθείς συνάδελφους, σε κουράζει. Ο πονοκέφαλος των δώρων που πρέπει να πάρεις έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του μήνα, ενώ παράλληλα σκέφτεσαι όλες τις άλλες οικονομικές εκκρεμότητες που έχεις. Μήπως τα Χριστούγεννα δεν είναι τελικά για σένα; Μήπως γίνεσαι απόμακρος και κακοδιάθετος τις γιορτές;

Μην ανησυχείς, προφανώς θα πάσχεις από αυτό που αποκαλούν οι ειδικοί “Κατάθλιψη των εορτών” μια διαταραχή που επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ασθενείς και ξεκινάει τον δωδέκατο μήνα του χρόνου για να φτάσει στο αποκορύφωμα της στις 25 Δεκεμβρίου.

Οι ψυχοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι κάθε χρόνο παρατηρείται μια αύξηση των φαινομένων της κατάθλιψης παραδόξως την περίοδο των εορτών. Οι περισσότεροι ασθενείς αντιμετωπίζουν ένα ή παραπάνω από τα εξής συμπτώματα: πονοκέφαλο, αδιαθεσία, έλλειψη όρεξης, αίσθημα ενοχής, εξάντληση, δυσκολία στον ύπνο και αποστροφή για ασχολίες που κάποτε ήταν ενδιαφέρουσες.

Το βάρος των υποχρεώσεων, οι προσδοκίες των άλλων από εμάς, ο πανικός για τα δώρα μέσα στα ασφυκτικά γεμάτα πολυκαταστήματα, οι ατελείωτες ώρες σε τραπέζια με συγγενείς και φίλους, η οικονομική κρίση που μας έχει κάνει να υπολογίζουμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ακόμα και το γεγονός ότι βγαίνουμε από ένα καθημερινό πρόγραμμα που έχουμε συνηθίσει, είναι οι κύριες αιτίες της κατάθλιψης των Χριστουγέννων σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι μπορείς να κάνεις για να την ξεπεράσεις λοιπόν; Απέφυγε να πέσεις στην παγίδα των ΜΜΕ που προβάλλουν τα ιδανικά Χριστούγεννα που συνήθως πάντα συνδέονται με ακριβά δώρα, πολυτελείς όμορφους στολισμούς και την τέλεια οικογένεια. Αποδέξου ότι δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά για να περάσεις καλά, μπορείς να κάνεις εναλλακτικά δώρα που δεν κοστίζουν τίποτα όπως για παράδειγμα κάτι χειροποίητο (μπορείς να βρεις πολλές ιδέες εδώ) ή να χαρίσεις ένα κατοικίδιο που μπορείς να το βρεις δωρεάν από site αγγελιών στο ίντερνετ, αφού το πιο σημαντικό είναι να περάσεις καλά, μοιράζοντας όμορφες στιγμές με τα άτομα που αγαπάς. Τέλος, θέσε τα όρια σου και πες ένα δυνατό ΟΧΙ σε οτιδήποτε δεν σε ευχαριστεί!

Δήμητρα Παπαδοπούλου
loading...
 
Top