ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com


Στο "μαρτυρικό χωριό" του Oradour-sur-Glane θα μεταβούν Ολάντ και Γκάουκ. Είναι η πρώτη φορά που Γερμανός πολιτικός πηγαίνει στην περιοχή...

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, αναμένεται  να μεταβεί, συνοδεία του Γάλλου ομολόγου του, Φρανσουά Ολάντ, στο χωριό Oradour-sur-Glane, στην πρώτη επίσκεψη Γερμανού ηγέτη στο "μαρτυρικό χωριό", όπου διαπράχθηκε η χειρότερη θηριωδία στην κατακτημένη Γαλλία, από τους Ναζί, το 1944.
Οι δύο πρόεδροι και οι σύζυγοί τους θα περπατήσουν στους δρόμους του χωριού-φάντασμα, όπου στις 10 Ιουνίου του 1944, σκοτώθηκαν από μονάδες των Βάφεν Ες-Ες, 642 άτομα, μεταξύ των οποίων και 205 παιδιά.
Η επίσκεψη θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και στο τέλος θα υπάρξει συνάντηση με τις οικογένειες των θυμάτων. Παρόντες αναμένεται να είναι και δύο επιζώντες της σφαγής.
"Εγώ δεν θα το αρνηθώ, δεν θα διστάσω με πλήρη πολιτική συνείδηση, να πω ότι η Γερμανία που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, είναι διαφορετική από εκείνη τη Γερμανία που στοιχειώνει τις αναμνήσεις τους", δήλωσε ο Γκάουκ την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση με τις οικογένειες των επιζώντων.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας, έχει επισκεφθεί και άλλες τοποθεσίες όπου οι Ναζί διέπραξαν θηριωδίες, όπως το Λίντιστε κοντά στην Πράγα, τον Οκτώβριο του 2012 και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2013 την Τοσκάνη, ζητώντας συγχώρεση για τις αμαρτίες της Γερμανίας του Χίτλερ.
Με το τέλος του πολέμου ο Charles De Gaulle διέταξε να χτιστεί νέο χωριό δίπλα στο παλιό, ώστε το αρχικό Oradour να παραμείνει ανέπαφο για τις επόμενες γενιές.
Ήθελε να δημιουργήσει ένα "σκοτεινό μνημείο" των ακροτήτων που διαπράττονται εν καιρώ πολέμου, κάτι που το επιβεβαιώνει μία επιγραφή στην αρχή του χωριού. Αναγράφει "Souviens-Toi"... "Μην Λησμονείτε".
Η είσοδος στο χωριό είναι δωρεάν, ενώ η επίσκεψη επιτρέπεται μεταξύ 9 το πρωί και 5 το απόγευμα.
news247.gr
loading...
 
Top